Untuk gula karamel:
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
Untuk adunan puding
- 1 tin susu cair
- 3 biji telur (sape suka telur lebih ley tambah lagi...hee)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 3 sudu kecil gula
Directions
1- Mula-mula buat gula karamel tue.. Cairkan gula dengan api sederhana.. gula nie kena kacau selalu sampai la sume gula tue cair n jadik warna coklat. Jangan sampai gula tu over hangus or terover pucat.. nant karamel tak cantik n rasa pun tak sedap.. =)
2- Bila da tukar warna coklat, perlahankan api n terus masukkan air (prepare air tue siap2 kat tepi). take care tau masa masukkan air nie..nanti gula tu meletop..=)
3- Lepas da masuk air, besarkan semula api n kacau2 sampai gula dan air tue larut sebati.
4- Kemudian masukkan gula karamel tue kat dasar acuan/loyang untuk dikukus.
sambil tunggu tue kita buat adunan puding...
1- Masukkan jek semua bahan untuk puding dalam mixer.
2- Kemudian adunkan bahan2 tue sekejap jek.. jaz supaya bahan tue tersebati. Jangan sampai kembang... ketepikan then tunggu sekejap sampai gula sejuk sikit.
3- Bila da ok, perlahan-lahan tuang adunan puding dalam acuan gula karamel tadi.
4- Masukkan dalam alat pengukus & masakkan dlm 20 - 30 minit.
5- Then tunggu sambil tengok tv..=D
7- Bila da cukup 20-30 minit try cucuk ngan garfu tgk da masak ke tak.. kalau dh x melekat, ok la tu...then sejukkan sekejap pada suhu bilik.
8- Bila da sejuk, terbalikkan puding ni pada dulang yang leper (better keluarkan dulu air gula karamel tue supaya senang nak terbalikkan)
9- Sejukkan dalam peti ais.. sila menunggu dengan sabar...pastu....(sambung sendiri)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
dapnyeeeeeeeee.nakkkkkkk
ReplyDelete<3,
sue
hehehee...~
ReplyDelete