Friday, November 21, 2014

Kawan tanpa sempadan

+ Assalamualaikum +

Harini emosi friendship membuak-buak.
Aku rindu kawan-kawan aku.
Kawan-kawan yang aku kenal sejak sekolah rendah lagi.
Sebenarnya aku bukanla rapat sejak azali.
Tapi dalam 2 or 3 tahun kebelakangan ni jadi rapat semula.
Lepas semua habis study dan dah kerja.


Nak dijadikan cerita , semua jadi rapat sebab cikgu english kami yang sama.
Kelakar kalau pikir balik.
Berjumpa semula semasa hari raya beberapa tahun lepas.
Friendship bertambah erat kembali,
Aku kategorikan kami kawan tanpa sempadan.
Tiada melibatkan emosi yang pelik2.

Dan bermacam-macam perkara dikongsi.

Kawan tidak boleh diukur berapa banyak kali kita jumpa.
Tidak boleh diukur berapa banyak hadiah yang kita berikan.
Hanya kawan memahami kawan.


Aku rindu korang !

Love,
Sofie

Friday, November 14, 2014

Cabut gigi bongsu : Part II

+ Assalamualaikum +

Haritu punya kisah cabut gigi ade sequel tau. Aku kan cakap tak berapa sakit. Memang tak sakit tapi tetibe lepas aku makan bubur petang tu , bleeding non-stop. Memula ingatkan biasa ja. Aku pon beriya la gigit gauze balik nak stop kan bleeding tu. Tapi setiap kali tukar gauze, aku tgk darah mcm berketul dan habis basah . Merah gelap. Aku tgk pon mcm nak pengsan. Beriya la aku minum ais n kemam ais nak stop kan bleeding.. 

Aku mmg tak rasa sakit tapi sampai ke esok paginya darah tu tak stop. Aku tido pon sejam2 bangun. Mmg bila bgn , boleh rasa darah bertakung kat mulut. To make it worst , aku kumur nak hilangkan darah tu. Tak boleh yer adik2 kumur2 klu lepas cabut gigi.. Hehe. Tapi dah panik kan. Pagi2 buta plak tu. Haha... Aku mmg tahap dah taktau nak buat ape la satu malam tu. Google sane sini cari camna nak stop kan bleeding tu. Tapi x berjaya pon. Gauze pon sampai abis. 

Lepas Subuh tu aku ckp kt ayah aku suruh hantarkan kat hospital nak jmpe dentist tu balik. Pkul 8 aku dah terpacak kt situ. Tapi rupenye hari tu sepatutnye takde amik out patient. Aku dah pasrah dah. Tapi nasib nurse tu baik, aku rs die text dentist smlm yg cabut gigi aku. And dentist tu pon dtg. Tak salah aku dgr, ms tu die kat dewan bedah kot.. Sorry la doc, i dah nak pengsan tgk darah sendiri ni.. Hihihi.

Dentist tu check gusi aku dah bersihkan bleeding tu. Aku rs die letak ubat beku kan darah kot. Die ade cakap tp aku tak berapa nak dgr. Dentist ni jenis cool giler. Layan je ape aku ckp. Sampai cerita aku google mlm tu pon die tau. Haha. Lps dlm 10 minit die cek blk gusi aku tu n bleeding dh stop . Then die ckp nak jahit gusi aku tu takut bleeding balik. Aku dh cuak dah ms tu. Agaknye die prasan, terus cakap, tak sakit la. Hoiihh...lega 1%. Tapi mmg x berapa sakit, cume bile die cucuk bius tu je sakit.huuu..

Dah settle tu, die brief la cmne nk berus gigi time berjahit ni. Die suruh pakai berus gigi kanak-kanak yg kepala kecil tu. Kene jaga makan. Tak boleh makan/minum benda panas. Jgn berkumur. Jgn minum pakai straw. Untuk kalini pnye rawatan aku kene bayar RM5 je. Murah kan? Tapi service tip top! So aku ade next check up 24/11. Oh btw, jahitan gusi aku ni jenis yg akan bukak sendiri.Tak payah dtg balik utk bukak.

Bile dah balik tu, mcm biasa la aku relax lagi. Tapi start tghari tu aku dah start sakit kepala. Tak sure sbb jahit ke or sbb aku tak tido semalamnya. Mmg sakit tahap berdengung. Makan pain killer, mandi n tido pon x dpt hilangkan sakit. Esoknya still sakit lagi plus badan aku dah start seram sejuk. Mmg tidoooooi je sepanjang hari. Mak aku suruh pegi klinik, tp aku tak larat n malas. The next day nye baru aku gi klinik. Doc bagi ubat demam, antibiotik & ubat kumur. Alhamdulillah getting better...

So, pengalaman pertama cabut gigi bongsu ni , macam-macam aku rasa. Nasibla aku kat umah family. Kalau sensorang, mau nangis aku oi.. 


Love,
Sofie


Thursday, November 13, 2014

Day 7 : Sejauh Mana Pendidikan Penting Bagi Anda #30daysBC

+ Asslamualaikum +

Obviously pendidikan memang sangat penting bagi aku. Kalau tak penting, rasanya takde la aku belajar sampai dapat Ijazah pertama aku kan. Keluarga aku memang mengutamakan pendidikan. Biar kita tak pandai macamana pun, abah & emak aku akan pastikan anak-anak dia belajar. Memang tujuan belajar tu untuk mengajar orang yang tak pandai kan. =)

Memang ada orang yang senang untuk menerima pembelajaran. Senang je nak score tinggi-tinggi dalam setiap ujian & peperiksaan. Tapi ade jugak yang tahap penerimaan tu lambat sikit. Tapi kita tak boleh bandingkan orang2 yang berbeza tahap pembelajaran ni. Sebab tu lah sekolah-sekolah mengasingkan pelajar mengikut tahap "kepintaran" para pelajar mereka. Cuba korang bayangkan kalau orang yang cepat digandingkan dengan orang yang perlahan bila berlari, mesti tak ter'catch' up kan? Aku bukan nak mengata orang yg lambat ni, tapi kite kene sedar memang akan ade perbezaan cara pengajaran dan cara pembelajaran golongan yang berbeza ni. Tapi, walaumacamanapun, pelajaran tu tetap kene diteruskan. Okay?


Love,
Sofie

Wednesday, November 12, 2014

Day 6 : Apa Yg Anda Makan Harini #30daysBC

+ Assalamualaikum +

Harini Hari ketiga lepas aku cabut gigi bongsu & hari kedua gusi aku tu kene jahit sebab bleeding non-stop... Dan harini aku pon sakit kepala & badan macam seram sejuk. Maka nya tak banyak sgt la aku boleh makan. Selera pon takde dan asyik rasa nak muntah je. Keje aku mmg tido je la.. Tapi paling lama aku tido pon 2 jam je.

So ape yang aku makan harini ialah :

1) Breakfast - Aku makan lontong berkuah (tanpa sambal) & minum air putih sejuk. Aku tak boleh makan or minum yang panas sbb nanti lambat baik gusi aku tu. Lontong pon aku makan sikit je sbb tak selera sangat dan kene kunyah perlahan-lahan.

2) Lunch - Bubur nasi kosong, letak kicap & ikan goreng yang aku hancur-hancurkan.. Minum still air putih sejuk. Yg ni semangkuk boleh la habis...

3) Dinner - Sbb aku tak berapa selera nak makan bubur kosong, aku makan biskut tiger cecah air sirap sejuk. Sedih je bunyiknye, tapi ni la yg paling sedap sebenarnya... Haha...

Selain 3 benda yang aku makan ni, benda paling byk aku makan ialah.... Ubat tahan sakit. Hahaha..
Kata orang sakit kan.......

So korang makan ape plak harini?


Love,
Sofie

Chocolate Shower Cream

+ Assalamualaikum +

Aku ade jual Chocolate Shower Cream by Skinlicious kt FB & IG aku.  Sabun mandi coklat ni best sgt rasa bila pakai. 1st time pakai, mesti korang rasa teruja sbb bau coklat die kuat sampai rase nak makan je. Hehe.. 



Banyak botol dah aku jual dan semua feedback positif aku dapat. Tapi buat masa sekarang aku nak clear kan stock last 3 botol . Harga asal sebotol 500ml RM30. Tapi untuk kali ni aku bg discount :

RM28 sebotol.
If beli 3 botol RM80 je.
(Exclude postage)

Whatsapp / SMS aku kat 0197548440.
Cepat sebelum terlambat!



Love,
Sofie